Mi alapján válasszon öltönyt?

A legtöbb férfi számára az öltönyvásárlás vagy készíttetés nem rutinfeladat, éppen ezért összeszedtünk néhány olyan szempontot, amelyet érdemes átgondolni, mielőtt öltönyt készíttet.

Mielőtt öltönyt vásárolna/készíttetne gondolja át az alábbiakat:

  1. Milyen gyakorisággal szeretné az öltönyt viselni?
  2. Milyen alkalmakkor (milyen igénybevételnek lesz kitéve az öltöny)?
  3. Milyen évszakban?
  4. Milyen hosszan szeretné használni az öltönyt?
  5. Mennyire változékony az Ön alakja?
  6. Milyen alakja van Önnek?
  7. Milyen színt válasszon?
  8. Milyen gyakorlata van Önnek öltönyviselés terén?

1. Milyen gyakorisággal szeretné az öltönyt viselni?

Ez az elsődleges szempont. A kérdés azért fontos mert más szempontoknak kell megfelelnie egy olyan öltönynek, amelyet naponta viselnek (bár általános szabály, hogy ha egyik nap viselt egy öltönyt, akkor utána egy napot hagyja pihenni) és más egy olyannak, amelyet csak évente 1-2 alkalommal. Nem mindegy, hogy az évnek csak egy adott részében (télen, nyáron) vagy bármely évszakban szeretné azt viselni.

Ezeket mind érdemes átgondolni és a szabóval átbeszélni. A rendszeresen viselt öltöny esetében más, magasabb kopásállóságú és kevésbé érzékeny szövetet fog javasolni, míg a ritkábban hordott öltöny esetében a különlegesebb anyagok is hosszú távon szolgálhatják az ügyfelet. Ugyanígy más bélést javasolunk egy könnyű nyári öltönyhöz, mint egy négy évszakos darabhoz.

 

2. Milyen alkalmakkor szeretné viselni?

Vannak anyagok, amelyek nem viselik jól ha intenzív mozgást végzünk benne (tánc). Különösen ha Önnek összeér a combja, mert kidörzsölődik és nagyon gyorsan elveszíti eleganciáját. Általában a kasmírt tartalmazó anyagok nem ajánlottak.

Másrészt az alkalom meghatározhatja a színt és esetekben a fazont is.

 

3. Milyen évszakban szeretné viselni az öltönyt?

Az egyes szövetek között tömegre hatalmas különbség lehet. Vannak kimondottan nyári, téli és „4 évszakos” szövetek. Utóbbiak igazából inkább 10 hónaposak, a legnagyobb nyári kánikulában azért azokban is melege lesz.
Ha Ön ritkán visel öltönyt, akkor ne egy kimondottan könnyű, nyári anyagot válasszon, mert hűvösebb időben fázni fog benne, ugyanakkor a téli vastagabb szövetekben már tavasszal is megsülhet.

4. Milyen hosszan szeretné használni az öltöny?

Vannak akik szerint egy öltöny elég egy életre – érettségi, esküvő, temetés. Mi azért azt gondoljuk, hogy ennél talán sűrűbben érdemes öltönyt viselni.

Ha Ön ritkán hord öltönyt, akkor nem érdemes az éppen aktuális divatnak felülnie – vannak olyan öltöny fazonok, amelyek évtizedek alatt is megőrizték eleganciájukat. Ilyen az egysoros 2 gombos fazon, illetve a kétsoros 6 gombos fazon. A méretre készült öltöny – hacsak tényleg nem a leginkább aktuális divathullám szerint készíttetjük – akkor valóban örökké elegáns megjelenést biztosíthat.

 

5. Mennyire változékony alakja van Önnek?

Amennyiben az Ön testsúlya 5-10 százalékot folyamatosan változik, akkor ne az extrém szűk jelenleg leginkább felkapott fazont készíttessen, mert könnyen lehet hogy 1-2 hónap múlva nem tudja begombolni, vagy épp lógni fog. Egyszer bő lesz, egyszer szűk. Természetesen a méretre készült öltönyt folyamatosan lehet méretre igazíttatni, de talán Ön sem szeretne 3 hetente alakíttatni a ruháján. Ettől még lehet szűk, karcsúsított fazont választani, csak egy pici mozgásteret tervezzen be a szabó.

Ugyanakkor a ragasztott technológiával készült öltönyöket könnyebb alakítani, míg a ragasztás nélküli, jóval komolyabb belső kiképzést igénylő darabokat. Ha az Ön alakja nagyon változékony (még növésben van, vagy valamiért az várhatóan 5-10 kiló felett fog változni) akkor ezt beszélje meg a szabóval és annak szellemében készül az öltönye, így az könnyen átalakíttatható lesz.

 

6. Milyen alakja van Önnek?

Az Ön alakja befolyásolja a javasolt fazont is. Ahány ember, annyi forma és nagyon nehéz általánosságban tanácsot adni, hogy kinek milyen fazon javasolt. Alapvetően két fő fazon van, az egysoros és a kétsoros öltöny. A kétsoros öltönyt begombolva illik viselni, ezért leginkább a vékony férfiaknak előnyös, a pocakban erősebbeket pont a legelőnytelenebb helyen erősíti. Vékony testalkatú férfiak számára mind az egysoros, mind a kétsoros fazon előnyös lehet. A gombolás módja is sokat változtat egy öltöny formáján. A sok gombos, magasan záródó fazonok inkább az alacsonyabbak számára előnyösek, mert őket nyújtja, ezzel szemben a magas férfiaknak általában a kevesebb gomb a jobb.  Természetesen ezek csak általánosságok, örömmel adunk tanácsot a tekintetben, hogy személy szerint az Ön számára mely fazon lehet a leginkább előnyös.

7. Milyen színt válasszon?

Üzleti és alkalmi helyzetben más és más színek dominálnak. Amíg az üzleti környezetben a szürke és a kék színek illetve ezeknek különböző világosabb és sötétebb árnyalatai elfogadottak, úgy alkalmi viseletben a fekete szín dominál. Fontos tudni, hogy a fekete nem üzleties szín. Ha Ön azonban egyetlen öltönyben gondolkodik, akkor egy sötétszürke, vagy mélykék öltönyt javasolhatunk, amely mind üzleti, mind alkalmi (esküvő, temetés) esetén tökéletesen megállják a helyüket.