Hogyan válasszon szabót?

1. Első benyomás!

Igen, ez mellett nem mehetünk el. Az első benyomás vagy jó, vagy rossz. Bízzon magában.

2. Nézze meg a korábbi munkáit!

Egy szabó esetében a korábbi munkák árulkodóak. Azt azért vegye figyelembe, hogy egy szabó nem divatmodellekre dolgozik, az ügyfelei nem feltétlenül abból élnek, hogy tökéletes alakjuk van. A szabómester feladata, hogy ennek ellenére a lehető legjobb megjelenést biztosítsa az ügyfelei részére.

Ugyanakkor a korábbi munkák árulkodóak lehetnek. Minél változatosabb munkákat tud felmutatni egy szabó, annál szélesebb területen szerzett korábban tapasztalatokat, annál felkészültebb. Ha egy szabónak minden öltönye „ugyanúgy” néz ki az egy dolgot jelent: azt az egy fazont ismeri. Egy jó szabó sok különböző szabású és más-más technológiával készülő ruházati darab elkészítési módját ismeri.

 

Gangel Úr egy klasszikus fazonú, teljes vásznas öltönyt készített nekem. A végeredménnyel nagyon elégedett vagyok, biztosan megyek még hozzá!

Gajzer Dániel

 

3. Vannak referenciái?

Egy jó szabónak vannak referenciái, akárcsak visszatérő ügyfelei. Ez azt is jelenti, hogy tapasztalata is van, ami nagyon fontos. Így nyugodt lehet, mert jó helyen jár.

4. Milyen anyagokból dolgozik?

Elsőre talán meglepő, de minél jobb egy szabó, annál bátrabban nyúl a minőségi anyagokhoz. Egy jó szabó nem ijed meg egy drága anyagtól, nem fél attól, hogy elrontja és emiatt után kell rendelnie. A jó szabó magabiztos és gyakorlott kézzel nyúl a legkülönlegesebb szövethez is.

 

5. A kidolgozás minősége alapján!

Az ördög a részletekben lakozik. Egy öltöny esetében különösen. Azoktól az apróságoktól lesz egy öltöny sokkal több, amelyek csak közelről vagy csak a viselője számára láthatóak. Miket nézzen? A kézzel varrás minőségét, a kézzel tűzés szabályosságát, mennyire egyenletesek a fércelések, milyen egyenletesek a varrások, stb.)

 

6. Milyen rövid határidőt kap?

A határidő árulkodó. Egy öltöny elkészítése a technológia függvényében 30-60 óra. Ez alatt minőségi munkát nem lehet végezni. Ha Önnek azt ígérik, hogy néhány nap múlva kész az öltönye, akkor az vagy el lesz kapkodva, vagy a kidolgozás nem minőségi.

Ugyanakkor nem kell egy öltönykészítésnek fél évig sem tartania, az kapacitásbeli problémát jelez.

Szabóságunkban fontosnak tartjuk, hogy megfelelő kapacitásunk legyen és az első próbák terén minél rugalmassabban tudjunk ügyfeleink rendelkezésére állni. Így egy öltöny készítése a próbák gyakoriságának függvényében tipikusan 4-10 hét között mozog. Kivételes esetekben ennél sokkal rövidebb idő alatt (akár 2 hét alatt) is lehet öltönye, felár ellenében.