Hogyan válasszon szabót?

1. Első benyomás!

Igen, ez mellett nem mehetünk el. Az első benyomás vagy jó, vagy rossz. Bízzon magában.

 

2. Nézze meg a korábbi munkáit!

Egy szabó esetében a korábbi munkák árulkodóak. Azt azért vegye figyelembe, hogy egy szabó nem divatmodellekre dolgozik, az ügyfelei nem feltétlenül abból élnek, hogy tökéletes alakjuk van. A szabómester feladata, hogy ennek ellenére a lehető legjobb megjelenést biztosítsa az ügyfelei részére.
Ugyanakkor a korábbi munkák árulkodóak lehetnek. Minél változatosabb munkákat tud felmutatni egy szabó, annál szélesebb területen szerzett korábban tapasztalatokat, annál felkészültebb. Ha egy szabónak minden öltönye „ugyanúgy” néz ki az egy dolgot jelent: azt az egy fazont ismeri. Egy jó szabó sok különböző szabású és más-más technológiával készülő ruházati darab elkészítési módját ismeri.

 

3. Vannak referenciái?

Egy jó szabónak vannak. Akárcsak visszatérő ügyfelei.

 

4. Milyen anyagokból dolgozik?

Elsőre talán meglepő, de minél jobb egy szabó, annál bátrabban nyúl a minőségi anyagokhoz. Egy jó szabó nem ijed meg egy drága anyagtól, nem fél attól, hogy elrontja és emiatt után kell rendelnie. A jó szabó magabiztos és gyakorlott kézzel nyúl a legkülönlegesebb szövethez is.

 

5. A kidolgozás minősége alapján!

Az ördög a részletekben lakozik. Egy öltöny esetében különösen. Azoktól az apróságoktól lesz egy öltöny sokkal több, amelyek csak közelről vagy csak a viselője számára láthatóak. Miket nézzen? A kézzel varrás minőségét, a kézzel tűzés szabályosságát, mennyire egyenletesek a fércelések, milyen egyenletesek a varrások, stb.)

 

6. Milyen rövid határidőt kap?

A határidő árulkodó. Egy öltöny elkészítése a technológia függvényében 30-60 óra. Ez alatt minőségi munkát nem lehet végezni. Ha Önnek néhány nap múlva azt ígérik, hogy kész az öltönye, akkor az vagy el lesz kapkodva, vagy a kidolgozás nem minőségi. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy a szabónak kevés megrendelése van. Normál esetben amikor Ön öltönyt készíttet, akkor kiválaszt egy szövetet, a szövetet a szabó megrendeli (angol szövet esetében 2-4 hét alatt érkezik meg a szövet) és onnantól számítva újabb 2-4 héten belül lehet legkorábban öltönye, amennyiben közben van lehetőség próbálni. Teljes vásznas öltöny esetében, azaz ragasztás nélküli technológiával ami a szabászmesterség csúcsa (bővebben itt), ennél sokkal több időre van szükség, általában 10-12 hét alatt készülhet el egy ilyen öltöny. Igaz, ilyet csak kevés szabónál lehet rendelni.