Öltöny készítés

A méretre készült öltöny az elegáns férfi ruhatárának alapja. A méretre készült öltöny esetében a lehetőségek száma szinte végtelen, hiszen az anyag, a fazon és az egyéb lehetőségek olyan tág kereteket adnak, amelyekben minden férfi számára megtalálható az egyéni ízléséhez és alakjához leginkább illeszkedő megoldás.

Öltönyöket alapvetően 3 különböző technológiával készítünk. A különböző típusok között a kialakítás módjában van különbség:

  • A mellvásznas egy olaszos, lazább esésű, modern fazon, amely pontos méretvétel esetén nagyszerűen áll – különösen a karcsúbb férfiakon. Ebben a fazonban kizárólag az öltöny elején, a mell vonaláig van vászon, amit ragasztott technikával rögzítünk. A kereskedésekben kapható öltönyök szinte kizárólag ilyen belső szerkezetűek.
  • Az egész hosszában vásznas egy, a mellvásznasnál picit merevebb, mondhatni hagyományos öltönykészítési technológia. A vásznat itt is ragasztott technológiával rögzítjük.
  • A kézi kidolgozású technológia a szabászmesterség csúcsa. Ilyenkor semmilyen ragasztást nem használunk, a szabómester a vásznat aprólékos kézi munkával alakítja ki. Minden egyes réteget külön-külön összevarrva egy merevebb, klasszikus, angolos vonalú öltönyt kapunk. A technológia előnye, hogy az anyagok nem veszítik el az előnyös tulajdonságaikat, rugalmasan külön mozoghatnak az egyes rétegek szép esést biztosítva a szövetnek. Ez a technika bonyolult és speciális szaktudást kíván, cserébe az öltönyök évtizedekig szolgálhatják tulajdonosukat.